Gönderilerin altında bulunan "Yer" bilgisine tıklayarak, harita üzerinde fotoğraf(lar)ın çekildiği yeri görebilirsiniz.

Fotoğrafların aslı yüksek çözünürlüklüdür. Fotoğrafa tıkladıktan sonra açılan yeni penceredeki büyük fotoğraf üzerinde bu kez sağ tuşu tıklayıp 'yeni pencerede aç' seçeneğini tıklarsanız, fotoğrafı gerçek boyutu ile görebilirsiniz.

Keyifli seyirler...

23 Eylül 2012 Pazar

Zilkale (Zirkale), 6/9/2012

Bölgenin en dikkate değer eserlerinden birisidir. İlçe merkezinin 15 km. güneyinde, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde kurulmuştur. Kalenin üzerinde inşa edildiği sarp kaya kütlesi denizden 750 metre dere yatağından yaklaşık 100 metre yüksekliktedir. Kaleyle dere arasında gizli bir geçitin olduğu ve zamanla kapandığı söylenmektedir.
Kalenin kesin yapılış tarihini belirtecek veriler yoktur. Mimari unsurlar da buna olanak vermemektedir. Bryer kalenin Trabzon Komnenosları zamanında (14-15. yüzyıl) yerel derebeyleri tarafından yapılmış olabileceğini belirtmektedir. Bu konuda Sinclair (1989), kalenin ortaçağa veya Osmanlı periyoduna ait olduğunu bildirmektedir.
Osmanlıların bölgeyi fethinden sonra kale kullanılmaya devam etmiştir. 16. yüzyıl başlarında hazırlanan tahrir defterinde kalenin adı Kale-i Zir (Aşağı Kale) olarak geçmektedir.

Olympus TG-810
iPad üzerinde Snapseed App ile manipule

9 yorum:

  1. Fotoğraf çok güzel, olağanüstü. Kalenin bizzat kendisinden bile daha etkileyici....

    YanıtlaSil
  2. Şimdiye dek gördüğüm kalelerden çok farklı geldi bana. Yörenin coğrafyasının etkisinden sanırım. Fotoğraf ise bütün fotoğrafların gibi mükemmel Adosh ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten yerinde görülmeye değer. Çok görkemliydi. Övgüler için çok teşekkürler.
      Sevgilerimle,

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Ne iyi ettin de geldin, yazılarına bayıldım, eğlendim, okurken kıkırdadım, keyif aldım.
      Yorum için çok teşekkür ediyorum.
      Sevgiler,

      Sil
  4. Sanırım bazı insanlar sadece seyehat etmek çin dünyaya gelmişler. Gözün böyle yerleri görüyor olması ne büyük bir lütuf!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. İlk olarak seyahati sevmek gerekiyor, ikinci olarak da istemek. İmkan da yarattınız mı tamam demektir. Hayat gerçekten çok kısa ve ne tekrarı var, ne de ikinci bir şans.
      Sevgilerimle,

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Tekrar hoşgeldin Mazes, fotoğrafların en sadık izleyicilerinden birisin. Yorumların cesaret veriyor, çok teşekkürler.
      Sevgilerimle,

      Sil